На извънредно заседание парламентът ще обсъди актуализацията на бюджета

Промените предвиждат свръхдефицит от 3,7% от БВП и нов държавен дълг до 4,5 млрд. лв.

Депутатите ще заседават днес извънредно от 11.00 часа.
В дневния ред заседанието са включени първо четене на промени в Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. и в Закона за държавния бюджет за 2014 г. Законопроектите са внесени от Министерския съвет.

Промените предвиждат свръхдефицит от 3,7% от брутния вътрешен продукт и нов държавен дълг до 4 и половина милиарда лева. По-голямата част от заема ще бъде използвана за изплащане на гарантираните влогове в КТБ. В актуализацията на бюджета на здравната каса пък са заложени допълнителни 100 милиона лева за изплащане на задълженията на осигурителната институция. Половината от тях са предвидени за болнично лечение. 25 милиона – за лекарства и диетични храни, 15 милиона за лечение на онкоболните и 10 милиона за медицински консумативи.

Временната парламентарна бюджетна комисия одобри в четвъртък предложената от новия кабинет на Бойко Борисов актуализация на бюджета. С гласовете на 13 депутати, петима "въздържали се" и нито един против, комисията прие мотивите на финансовия министър Владислав Горанов, че така ще може държавата да се разплати на фирмите, което ще е в помощ на икономиката, и ще "узакони плащането на сметката", натрупана от правителството на Пламен Орешарски.
Горанов също така обеща бюджетът за 2015 г. да е в рамките на разрешения от Европейския съюз дефицит от 3 процента и дори под него.

Министърът на финансите поясни, че в ревизията на бюджета са включени неотложни разходи, чието неплащане би ги превърнало в просрочени задължения за 2015 година. "Дефицитът е висок, но обективен“, заяви той и допълни, че недостигът е породен от грешното планиране на приходите и разходите и от лошо управление на европейските фондове. Според него е възможно и на практика страната да покаже по-нисък дефицит на касова основа, който ЕК веднага ще коригира с реалните разходи на начислена основа, които държавата е следвала да извърши.