Янка Такева: Системата на образованието трябва да се усъвършенства

Проблем са неразбираемо написаните учебници

Системата на образованието ни „плаче” за усъвършенстване. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ.

„Не можем да кажем, че българското образование е много калпаво, или че отстъпва на другите образователни системи. Българското образование има нужда от отстраняване на всички тези недъзи, които се установиха през последните 20-25 години”, обясни Такева. 

Според нея многото различни учебници правят образованието на децата от различните краища на страната нееднакво. „Например ако едно дете в Пловдив учи по един учебник и по една система, а друго дете да кажем от Плевен учи по друг вариант и след това децата се преместят да живеят в София, където се учи по първия вариант на учебника се образува неравенство между тях”, обясни Такева. 

„Друг проблем са неразбираемо написаните за децата учебници. Всички хора, които вписват и одобряват учебниците трябва много добре да се замислят искаме ли да имаме грамотни, мотивирани деца, които с удоволствие да взимат учебника, а след това и книгата в ръце”, коментира Такева.