Американски учени създадоха светеща хартия

Общество

27-11-2014, 09:21

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Революционно изобретение помага на хора с тремор да се хранят нормално (видео)

Листовете са гъвкави, относително евтини и издържат 20 години

Американска компания е разработила светеща хартия, пише Ingenieur.de, цитирана от "Фокус". В основата на технологията е мастило, съдържащо светоизлъчващи диоди (LED), принтирано върху материал с дебелината на хартия, който свети при натиск.

Светещата хартия на изобретателите Коуди Петърсън и Андрю Хъска се състои от тънък електропроводим носещ материал, върху който се полага мастило, смесено с LED лампички. След отпечатването от двете страни на листа се поставят тънки предпазни пластове. Големината на светоизлъчващите диоди е сравнима с тази на човешки червени кръвни телца. Когато през материала преминава електричество, диодите светят. Те дори могат да се управляват, така че да образуват определни форми. Листовете са гъвкави, относително евтини и издържат 20 години. 

Материалът би могъл да се използва за светещи емблеми, за автомобилни светоотразители и за връхни дрехи. Светещата хартия има потенциала да промени и интериорното осветление. Можем да си представим, например, тапет, който свети.