Томислав Дончев: Няма данни за жертви, но има материални поражения след наводненията

Представители от висше държавно ниво пътуват към засегнатите райони, увери вицепремиерът

Информацията досега е, че няма данни за жертви, но има материални поражения. Особено в наводнените участъци има залети къщи, мазета. Това каза пред журналисти в парламента Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика, във връзка с наводненията в страната и най-засегнатите райони Белоградчик и Кула, предаде репортер на Bulgariautre. „От сутринта следим ситуацията. Информираме министър-председателя, който е в Брюксел. Министър Петкова вече пътува за Белоградчик и Кула. Терзиева, придружена от заместник-министъра на вътрешните работи Ципов, комисар Николов би трябвало да пътуват в най-засегнатите райони. Министрите ще бъдат там след няколко часа. Надявам се като има представители на такова висше държавно ниво, цялата държавна машина да може да работи с необходимото темпо. Следим ситуацията отблизо”, подчерта Дончев.

По думите на вицепремиера първата грижа е спасяването, за да могат хората да са в безопасност и да има по-малко щети. „Какво ще направи държавата оттук нататък – зависи най-вече от възможностите, които има. Има наводнени пътища. Доколкото съм информиран, ситуацията не предполага никакъв екстремен или неимоверен риск специално от наводнения”, добави Томислав Дончев.

Той подчерта, че се надява ГКПП „Капитан Андреево” да бъде затворен колкото може по-кратко време. „Комисар Николов ме информира, че се търсят възможности или вече е намерен обходен маршрут. Това е водна стихия – няма как да я прогнозираме или управляваме. Въпросът е да се минимизират всички опасности за щети и най-вече да няма застрашен човешки живот”, посочи Дончев. Той поясни, че засега ситуацията не предполага искане на допълнителна помощ от армията, но ако се наложи – обезателно ще потърсят такава.

По отношение на средствата, отпускани за щети от бедствия, вицепремиерът припомни, че още в средата на годината са били отпуснати допълнителни 50 милиона лева за Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

„За съжаление обаче, обемът на щетите, включително и тези от наводненията, през средата на годината е с пъти по-голям и голяма част от общините все още не са получили средствата, които са поискани. Допълнително ще имаме финансиране от Фонда за солидарност – не цялата поискана сума, а само определен процент от него, който по най-бързия начин ще бъде разпределен на пострадалите”, каза Дончев.

„Зам.-министър Николова е в Брюксел и обсъжда с ЕК механизма, по който да става това. Тези средства ще бъдат в помощ и също няма да бъдат докрай достатъчни, защото особено пораженията върху публичната инфраструктура от наводнения от средата на годината са изключително тежки и няма как в рамките на половин или една година да бъдат възстановени”, заяви вицепремиерът.