Асансьор с магнитна левитация се движи и настрани (видео)

Първият такъв асансьор ще работи още през 2016 г.

Германската индустриална групировка "Тисен Круп" създаде асансьори, които освен нагоре и надолу, се движат и настрани, съобщи Дискавъри, цитирани от БТА.

Първият такъв асансьор ще работи още през 2016 г. Обикновените асансьори се движат нагоре и надолу с въжета, като издигащата и спускаща системата е на върха на сградата. Това не е особено ефикасно, защото за задвижването е необходима много енергия. Гъвкавост на практика няма, защото посоките са ограничени.
Тези два проблема се решават наведнъж с футуристична пропулсионна система без въжета. "Тисен Круп" взима идеята от научната фантастика - от турбоасансьорите в "Стар трек", които пътуват във всякаква посока. Техните асансьори с магнитна левитация са с няколко кабини, които се движат във верига като при виенско колело с до 5 м/сек нагоре, надолу и хоризонтално по етажите. В прототипа, който се инсталира в 240-метрова кула в гр. Ротвайл, хоризонталното движение ще е само на първия и последния етаж. Технологията за движение настрани на всеки етаж обаче съществува.