169 години от патентоването на микровълновата печка

Уредът е регистриран като откритие на днешния ден през 1945г.

На 6 декември 1945 г. в САЩ е патентована микровълновата печка.
Изобретяването на микровълновата печка е станало случайно, докато американецът д-р Пърси Спенсър работел върху проект за създаване на ново поколение радари. Изобретателят от лаборатория в Бостън правел експерименти по новата си разработка, когато изненадващо забелязал, че шоколадът в джоба му се е разтопил. Той установил, че това се е получило в резултат на действието на микровълните, с които работел. На тяхното въздействие Спенсър подложил царевица за пуканки и резултатът, разбира се, бил топли, пухкави пуканки. Изобретателят продължил изследванията си и скоро на пазара се появила първата микровълнова печка. Тя била патентована от Raytheon Ltd, тежала 120 кг и имала размери 1х1.2 м. След време – през 1967 г., компанията пуснала в продажба и портативни микровълнови печки. Десетина години по-късно продажбите на микровълнови печки скочили многократно и те се превърнали в неизменна част от американското домакинство.

Микровълновата фурна  използва микровълни за затоплянето на храна, съдържаща вода. За разлика от класическата печка, при микровълновата се постига нагряване едновременно в целия обем на храната. Използва се предимно за притопляне на вече сготвена храна, включително полуфабрикати, въпреки че с нея може и да се готви.
В повечето микровълнови фурни храната се поставя върху въртяща се поставка, а по-скъпите модели са снабдени и с въртящ се рефлектор, разположен на тавана на камерата.