Христо Мутафчиев: Оставката на Слави Бинев е победа на българските интелектуалци

Творците ще се успокоят, когато адекватна личност оглави комисията по култура, заяви актьорът

Оставката на Слави Бинев като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание е успех на българските интелектуални работници, които не бяха съгласни с това назначение. Това заяви пред Bulgariautre председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, който научи за подадената оставка от екипа ни.

Това е наш успех. И съм благодарен на колегите си, които протестират и които са достатъчно будни, за да не съгласят с нещо, което мога да определя като „цинизъм“, посочи Мутафчиев.

Това е първата голяма победа на интелектуалци в общество на парламентарна демокрация. Първата голямя победа на културата над чалгата, категоричен бе актьорът.

Попитан дали след тази оставка творческите гилдии ще се успокоят и ще могат да работят съвместно с парламентарната комисия по култура, Христо Мутафчиев отговори, че това ще стане, когато видят, че човекът, който бъде избран за председател на тази комисия е адекватна личност.

Христо Мутафчиев предлага председателите на комисиите по култура и спорт да разменят местата си. „Чисто процедурно единственият ход на парламента е да се разменят председателите на двете комисии –културна и спортна. Слави Бинев да стане председател на спортната комсия. Той е човек,  който със спортните си успехи е доказал принадлежността си към спорта. От своя страна проф. Борислав Борисов, който два пъти е бил ректор на УНСС да поеме комисията по кулутра“, допълни Мутафчиев.

По повод проведените днес разговори между министъра на културата Вежди Рашидов и председателя на парламента Цецка Цачева за напрежението сред творците, Христо Мутафчиев каза: “Вежди Рашидов е първият министър на културата, който логично не е враг на хората на културата, а се опитва да им помага. Досега сме имали министерства на културата, които са били опонент, с който трябва да се борим. В момента се борим заедно с Министерството на културата. Ставаме едно звено. И това е полезно за развитието на българската култура чисто стратегически“.