Операта готви 7- часов музикален маратон за Нова година

Пловдив Лайф

09-12-2014, 15:00

Снимка:

Plovdiv state opera

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Камен Чанев, Михаела Филева, Васил Петров и Печенката ще се включат в "Бала на операта"

С „Бал в операта” пловдивчани ще изпратят отминаващата 2014. За първи път в града се организира музикален маратон по традицията на световните оперни театри. Светското събитие, което ще се проведе на 30 декември в различни пространства на Дом на културата, ще продължи близо 7 часа! Държавна опера Пловдив планува поредица от концерти и изненади за всички възрасти и за всякакви музикални предпочитания – класика, поп, джаз, бийтбокс и фънк.
Още от 17 часа ще започне Детски оперен карнавал в централното фоайе на Дом на културата. Малчуганите ще се забавляват заедно с Хензел и Гретел, както и с приказните герои от „Лешникотрошачката” . Официален домакин е Госпожа Опера, която е подготвила разнообразни игри и много танци за палавниците. Специален гост ще бъде Адриана Николова – Печенката. Децата вероятно не знаят, че тяхната любимка всъщност изучава оперно пеене и умело миксира известни арии с бийтбокс.
В 18 часа в Голяма конферентна зала артистичният директор Лучано Ди Мартино ще представи изпълнения на деца-виртуози от НУМТИ „Добрин Петков”.
В 19 часа на голяма сцена е началото на концерта „Гала Опера: Камен Чанев и приятели”. Световно признатият тенор, покорил сцените на Арена Ди Верона, Виенската Щатс опера, Театро Ла Фениче, Дойче Опер Берлин, Театро Лицео, Барселона, оперните театри в Рим, Вашингтон, Монреал иТел Авив, е познат на пловдивчани с изпълненията си в „Турандот” и в „Аида” заедно с Хуи Хе през лятото. Певецът е подготвил едни от най-известните тенорови арии като „Nessun Dorma” и “La donna e mobile”. На сцената ще се качат още Станислава Иванова, Таня Иванова и Петър Данаилов заедно с хор и оркестър на Пловдивска опера. Маестро Диан Чобанов е включил в програмата и традиционни новогодишни произведения от Щраус.
Веднага след концерта ще започне светската част от програмата с коктейлна зона на двата етажа на Централно фоайе. На различни локации ще има изпълнения на диксиленд, камерен оперен концерт, ще се провежда училище за валс, ще се организира ретрофото с оперни костюми, а в конферентната зала ще има оперен видео маратон. Достъпът до музикалните атракции и коктейла ще бъде с входен билет от 5 лева.
В 21 часа започва вторият празничен концерт „Добре дошла, 2015!” с участието на Михаела Филева и Васил Петров на Голяма сцена. Заедно с оркестъра на Пловдивска опера те ще изпълнят поп и джаз класики. Чаровната Михаела Филева, която през годината грабна титлата на Dancing Stars, ще представи и свои хитови балади в аранжимент за симфоничен оркестър. Васил Петров пък ще зарадва почитателите си с евъргрийни на Франк Синатра и с новогодишни мелодии.
След концерта в оперният бал във фоайетата ще се включи и DJ Skills от Дом на плочата с диско-фънк парти с хитове от 60-те и 70-те. Коктейлът, валсовете и оперният видеомаратон ще продължат до края на светското събитие към полунощ.
Пловдивчани могат да закупят отделен билет за всяко едно заглавие от програмата „Бал в операта”или да комбинират няколко заглавия с отстъпка. Билетите за детските концерти са по 6 лева, а за оперната гала с Камен Чанев и за концерта на Михаела Филева и Васил Петров са по 15 лева. Комбиниран билет за двата концерта, обаче, струва общо 20 лева, вместо 30 лева. Входът за парти зоната с оперни изпълнения, коктейл и DJ e с билет от 5 лева. Закупилите билети за двата концерта и за коктейл на обща стойност 25 лева ще ползват и бонус – безплатен вход за Карнавала с Печенката и за Камерния концерт на деца виртуози. Комбинирани билети с отстъпки могат да се закупят само на касата на Концертна зала.