Калфин иска целогодишни обществените трапезарии

Социалният министър представи мерките по ОП „Развитие на човешките ресурси“

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин представи мерките и финансирането, заложени в новия програмен период (2014-2020 г.) на ОП „Развитие на човешките ресурси” и ОП за храни по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Калфин даде информация за програмите и представи приоритетите на своето министерство, съобщиха от социалното ведомство.

Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” е на стойност 2,136 млрд. лева, като 20% от тях са за институционален капацитет и транснационално сътрудничество, а от останалата част две трети са за програмите за заетост и една трета за програмите за социално включване. „Очаква се да бъдат обхванати 762 000 души през следващия програмен период, т.е. всеки десети български гражданин“, посочи Ивайло Калфин.

Програмата за подпомагане на най-нуждаещите се е насочена към хората с най-ниски доходи. Управляващ орган ще бъде Агенцията за социално подпомагане. Тя ще бъде разширена и с подпомагане на обществените трапезарии, които в момента са 180 в страната и работят само през зимата. „Целта е да станат целогодишни“, обясни Калфин. 

„Семействата, които ще се подпомагат, са тези, които получават помощи за отопление. Правим всичко възможно още в края на зимата хората да получат пакетите с храна“, каза Калфин. Общият бюджет на програмата 241 млн. лева.