Започват проверки на интернет търговията по празниците

Общество

10-12-2014, 14:48

Снимка:

@pixabay

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започват засилени проверки на интернет търговията по празниците

Потребителите да не плащат авансово, съветват от КЗП

Министърът на икономиката Божидар Лукарски e разпоредил Комисията за защита на потребителите (КЗП) да следи засилено интернет търговията със стоки и услуги по празниците.


Повод за налагане на допълнителен контрол е случаят със сайта за групово пазаруване grouponi.bg, за който в КЗП са постъпили 27 жалби от ощетени потребители. Те твърдят, че са платили през сайта за доставка на стоки, но не са ги получили.
След проверка се установи, че сайтът е на фирмата  „Интермедия 2008”, като до момента собственикът не може да бъде открит. Първата подадена жалба в КЗП срещу сайта е от началото на ноември. 20 от сигналите вече са предадени на полицията за предприемане на действия по компетентност. Изпратено е писмо-покана към търговеца да се яви в Комисията за защита на потребителите, като е посочен срок, който към момента все още тече.


В правомощията на КЗП е да провери дали на сайтовете за електронна търговия има цялата изисквана по Закона за защита на потребителите информация - адрес, пощенски код, телефон и др. Когато нелоялният търговец изчезне, случаят се предава на икономическа полиция.


Заради зачестилите сигнали на потребителски организации за измами и фиктивни продажби по празниците, Лукарски призовава гражданите да са по-бдителни при пазаруването по интернет и в случай на нередности да сигнализират КЗП.


От комисията съветват потребителите да не плащат авансово, а при доставка на стоката или услугата - с наложен платеж при получаване на стоката. Министър Лукарски подчерта, че министерството ще наложи строг контрол срещу подобни практики от нелоялни търговци и ще продължи усилията за защита на  правата на потребителите.