Най-лошите подаръци за Коледа

Нежеланата класация е оглавена от домашен любимец и книга със съвети

През 2006 г. звездната двойка Анджелина Джоли и Брад Пит заминават за Западна Пенсилвания, за да видят една от най-чудно конструираните къщи в света. Тя е разположена върху 10-метров водопад, а проектът е на любимия дизайнер на Брад Пит Франк Лойд Райт. Четири години по-късно Анджелина решава да направи идеалния подарък за Коледа на любимия си, припомни “24 Часа“.

Купува му водопад и земята към него, така че самият Брад Пит да направи проект на къщата на мечтите си.

Едва ли много хора могат да си позволят подобен подарък. Но сега, 11 дни преди Коледа, всеки се опитва да избере най-хубавите изненади за близките си.

И за да бъдат наистина приятни, ето списък на нещата, от които да се въздържите по време на голямото коледно пазаруване.

1. Домашен любимец

Две деца - брат и сестра, седят на масата и рисуват. Тихомълком към тях се приближава майка им и оставя голям кашон. Изведнъж от него подава главата си кученце. Момчето се втурва да го гушка, а сестра му не може да повярва на очите си. Тя започва дори да плаче от щастие и да прегръща майка си. Това безспорно е една от най-милите гледки.

Но подарък домашен любимец е подходящ само в този случай - ако децата си мечтаят за това, а родителите са съгласни да се грижат за него.

Ако човекът, на когото подарявате куче, котка или дори дребно животно като хамстер или чинчила, не е готов за това, бързо ще го даде за отглеждане на свои близки. Или ще го продаде. А и се замислете - човекът, на когото искате да направите подарък куче или коте, дали не е алергичен към тях.

2. Книги със съвети

Това се отнася за всякакви томчета с практични съвети - как да се усъвършенствате, да имате по-голямо духовно познание, за хармонична връзка с половинката си или дори за здрави цветя в саксиите ви. С каквито и добри намерения да ги подарявате, толкова ценните приказки в книгата изобщо не се вместват в концепцията за очаквания коледен подарък. А и се замислете какво послание влагате в жеста си - имаш нужда от промяна.

Това в общи линии важи и за ваучерите за всякакви курсове - за чужд език, за нови умения като програмиране или дори шофиране. Ако човекът, на когото подарявате, не му се занимава, най-вероятно ще дадете парите си на вятъра.

3. Гифт карти

На теория картата, заредена с определена сума пари, е идеалният подарък. Не можеш да сбъркаш, като подариш някоя непотребна вещ. Тя е като да дадеш пари на близък. А в същото време показваш, че си положил усилия и си отишъл да я вземеш. Но не е като да купиш истински подарък. А и често след определен период от време започват да се начисляват такси по нея и сумата в картата намалява. Впоследствие се оказва, че и не навсякъде минават.

Друга карта - за посещения във фитнес, само ще напомни на човека срещу вас, че има нужда от повече физически упражнения. Ако иска да тренира, сам ще реши кога и в коя зала да го прави.

4. Дебел вълнен пуловер или шал

Особено ако отпред е с лика на Дядо Коледа, с елен с червен нос или избродирана Снежанка. “Ще кажа: О, много ми харесва. Но всъщност ще си помисля: Толкова ли не можа да избереш нещо друго? Нещо, в което да изглеждам секси и да се харесвам”, разказва млада жена. Дебелият пуловер е чудесен за празника в някоя планинска хижа и прехода до нея. Но от колко такива човек има нужда в гардероба - един или максикум два.

Пак може да посегнете към някоя дреха за подарък - елегантна рокля или риза, в която половинката ви да сияе в новогодишната вечер. Но вълненият шал е допълнение, което само тя може да си купи някога. Ако изобщо пожелае.

5. Крем против бръчки и козметични продукти

Това е най-изтърканият подарък за всеки повод. Едва ли ще уцелите точно каква козметика да вземете - тя може да не съвпада с любимата марка или типа кожа на човека, за когото е предназначена.

А и да подариш крем за бръчки е деликатният начин да намекнеш на някого, че остарява. И че това му личи.

6. Прахосмукачка

“Най-лошият подарък, който някога съм получавала за Коледа, е прахосмукачка робот. Това са кръглите машини, които обикалят къщата и събират прахта вместо вас. Децата казаха, че много я харесват, защото им прилича на играчка робот. Но аз бях изключително разочарована да получа уред, който да ми помага с чистенето вкъщи. С него веднага разбирам, че за мъжа ми аз съм само домакинята вкъщи.” Това е истинска история на жена с две деца отпреди година.

Да подариш прахосмукачка на съпругата си, е нещо като да получиш кутия с боя под елхата. И в двата случая послението е само едно - защо не свършиш малко работа вкъщи.

7. Тиган и други домакински съдове

Със сигурност веднага ще се намерят жени, които ще кажат, че биха се зарадвали на подобен подарък.

Но Коледа е прекрасен семеен празник, на който трябва да накараме любимите си хора да се почувстват специални. Да им покажем, че сме мислели точно за това, когато сме избирали какво да сложим под елхата за тях.

8. Самобръсначка или епилатор

Това е малко като кантара - подаряваш го, за да кажеш, че човекът трябва да отслабне. Само че тук е още по-лошо - трябва да се обезкосмява. Ако е даден и с фразата: С това ще си още по-красива, наистина оглавява класацията на най-лошите подаръци изобщо. Оставете личната хигиена да си е личен проблем. А покрай самобръсначките и епилаторите забравете за антицелулитния крем и пастата за избелване на зъби. Те не само че са най-ужасните идеи, но и под формата на подарък ще накарат човека срещу вас да се засегне.

9. Кантар

Колко често питате дали сте напълнени? И всеки път отговорът е един и същ - изглеждаш добре. Точно обратното казва подаръкът кантар - внимавай за килограмите.

В общи линии това е посланието на всички джаджи и приложения, които отмерват изминатите крачки, направените движения и изгорените калории. Ако човекът до вас не ви е помолил лично за такъв подарък, не му правете такава изненада.

10. Коледни сувенири

Шарени чаши с надпис “Весела Коледа”, фигурки на ангелчета, джуджета, Дядо Коледа, снежни човечета на ледена пързалка - да, може би помагат да усетите духа на наближаващите празници. Но отминат ли те, остава само един въпрос - къде да ги приберете.

Освен ако те не са допълнение към истинския подарък за Коледа, няма смисъл изобщо да хабите пари и време, за да ги купувате.