Истинските елхи са по-полезни от изкуствените

Вечнозелените дръвчета помагат на хората да се възстановят от стреса

Истинските елхи са по-полезни за здравето от изкуствените, защото помагат на хората да се възстановят от стреса, пише вестник „Дейли телеграф”.
Елхата е най-спорната коледна традиция. Освен че се отсичат много дървета, те посипват хола с иглички. Затова много хора напоследък предпочитат изкуствените елхи.


Според д-р Биргита Гатерслебен от Университета в Съри обаче това е вредно за здравето. Според нея, има много доказателства, че хората с истинско коледно дърво в хола печелят от „естествената среда”.


„Хората, които живеят близо до природата, са по-щастливи и доволни от живота. Има много доказателства, че хората се възстановяват по-бързо от стрес и умствена умора, когато са в естествена среда, отколкото в изкуствена. Известно е, че растенията в офиса имат положителен ефект за настроението и креативността на работещите там. От векове хората украсяват домовете си през зимата с вечнозелени растения като имел, бръшлян, лавър”, заяви д-р Гатерслебен.


Древните египтяни са използвали венци от вечнозелени растения като символ на вечния живот. Древните скандинавци са внасяли вечнозелени растения в домовете си в деня на зимното слънцестоене, за да гонят злите духове и да пазят хората. Ранните християни също са слагали зеленина в дома си като символ на живота, а иглолистните дървета са символизирали вечния духовен живот.


„Вечнозелените растения изглеждат живи, когато всичко наоколо изглежда мъртво. Хората харесват дълбочината на цвета и миризмата им, както и идеята, че нещо живо влиза в дома им”, обяснява д-р Биргита Гатерслебен.