Чистят администрацията от агенти на ДС

Това ще стане с промени в Закона за класифицирана информация, внесени от ГЕРБ и РБ

ГЕРБ и РБ предлагат промени в Закона за класифицираната информация. Целта е да се изчисти администрацията от агенти на ДС и членуващи в тайни общества.

„Съществува една съществена група от лица, които заемат важни длъжности в сферата на държавната администрация, за които се изисква достъп до класифицирана информация”, обясни Методи Андреев от ГЕРБ на брифинг в НС.

За тях, по думите му, до момента действа Законът за защита на класифицираната информация, но съгласно него никой не проверява тяхната принадлежност към бившите служби на комунистически режим.

„Предложената промяна ще изисква за тези лица да бъде декларирано дали те принадлежат към неформални тайни общества или организации. Целта на промените, които предлагаме е да отпаднат всякакви съмнения, че хората, които работят с държавните тайни имат някаква зависимост или може да им бъде упражнен някакъв нерегламентиран натиск”, обясни и депутатът от Реформаторския блок Петър Славов.

„Законът за досиетата не дава достатъчно информация при установена принадлежност към ДС даденото лице с какво се е занимавало. Предвиждаме, когато такова лице трябва да работи с класифицирана информация, това да се изяснява от ДАНС и да се преразглежда получения допуск до класифицирана информация, ако има установени и смущаващи обстоятелства”, смята Петър Славов.

От РБ допълват, че много лица получават достъп до класифицирана информация и не са обект на проверка.