Защо жените мразят Коледа?

Общество

21-12-2014, 15:33

Снимка:

Дарик

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

50 % от нежния пол се чувстват по-дебели от всякога около коледните празници

Ниското самочувствие и липсата на достатъчно увереност карат много жени да мразят Коледа, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания от "Уейт уочърс Ю Кей".

По Коледа е обичайно хората да хапват повечко и да наддават на тегло. И докато за повечето индивиди това не е проблем, според резултатите от настоящето проучване над 50 процента от жените се чувстват по-дебели от всякога около коледните празници, което ги кара да изпитват неприязън към тях и да си търсят извинения да не участват в честването им.

Данните от изследването на "Уейт уочърс Ю Кей" показват, че заради липсата на увереност близо една на всеки пет жени си намира извинение, за да се "измъкне" от празнично парти или социално събитие. Осемнайсет процента от дамите директно отказват покани за празнични чествания, защото не се чувстват добре в "кожата си", а 15 процента се преструват на болни, за да си спестят появата сред обществото, информираха Дарик и БТА.

"Тревожно е, че толкова много жени избягват социалните контакти заради ниско самочувствие, което влияе и върху начина им на живот като цяло. Липсата на увереност, приписвана на теглото, кара представителките на нежния пол да пропускат забавления и чествания, след което ги подтиква към драстични и неоправдани мерки за отслабване", казва Джулия Уестгарт от "Уейт уочърс Ю Кей".

Проучването разкрива още, че само 27 процента от жените вярват, че настоящото им тегло е идеалното. Сред тези, които не са доволни от външността си, 47 процента казват, че недоволството влияе пряко върху самочувствието им.

Запитани защо смятат, че теглото им не е идеално, 39 процента от дамите посочват липсата на достатъчно воля, за да го поддържат в норма, 26 процента признават, че не са в състояние да се придържат към диети или здравословен начин на живот, а 14 процента се оправдават с високите цени на здравословните продукти.

"Смятайки, че спазването на диета е въпрос само на воля, жените несправедливо се обричат на провал. Ключът към разрешаването на проблема е да опростяват нещата и да си поставят малки, но достижими цели", казва Джулия Уестгарт.