Бургас губи пасажерските кораби заради високи такси

Тарифите на бургаското пристанище са сред най-високите в Европа

Пасажерските кораби, които возят най-богатите туристи по света ще подминават Бургас. След невиждания наплив на лайнери през изминалия сезон, градът ни вероятно повече няма да види подобен наплив. Причината е, че круизните компании са декларирали, че предпочитат в бъдеще да пренасочат лайнерите си към румънски и турски пристанища. Решението им е чисто икономическо. В Двете съседни държави портовите такси са в пъти по-ниски от нашите. Затова на кроизните компании, които подготвят маршрутите на пасажерските кораби им е много по-изгодно да хвърлят котва в констанца или в Истанбул, отколкото в България.
Опитите на българските власти да привлекат отново големите и суперлуксозни лайнери трябва да започне от промяна на ценовата политика, твърдят експерти.
Прогнозите сочат, че в следващите две години луксозните пътувания ще намалеят пет пъти, или поне това показват записванията към момента.
Браншът определя изминалата година не просто като успешна, а като изключително ползотворна за круизните пътувания. Равносметката: 100 пасажерски лайнера с близо 120 000 туристи са посетили трите ни пристанища - Бургас, Варна и Несебър.
Основната причина – кризата в Русия и несигурността в Украйна, които пренасочиха корабите насам. Приходите се изчисляват в стотици милиони. Само от таксата, която плаща всеки пътник, за да стъпи у нас, са спечелени близо 1,5 милиона лева, още над 3.5 милиона – от пристанищни такси. И точно тук се оказва големият проблем, който изхвърли страната ни от круизната карта преди още да се е утвърдила на нея.