27 лайнера донесоха 3 милиона на Бургас


Таксата, която плаща един круизен кораб за акостиране и престой в Бургас, рязко ще намалее. Ако досега лайнер с 2000 души на борда плащаше 70 000 лева обща сума /дисбурсмент/, с намаленията тя ще падне на около 50 000 лева. Това съобщи изпълнителният директор на порта Деян Димов.
На среща в общината между представители на пристанището, Морска администрация, предприятие "Пристанищна инфраструктура", туроператори и др. е подписан протокол за единодействие. Периодично ще се обсъждат таксите за лайнерите, за да бъде нашият пристан конкурентноспособен. Таксата досега е била твърде висока, за сравнение - в Истанбул и Констанца тя е доста по-ниска, пише в. „Труд”.
Оттук нататък пасажерите ще плащат не по 6, а по 5 евро на човек, за да слязат на бургаската Морска гара. Така 2000 пътници ще плащат не близо 12 000 евро, а 10 000. Предприятие "Пристанищна инфраструктура" е предложило тонажната такса да бъде намалена с 20 процента /предложението ще се разгледа в МС/, а маневрите вече ще се извършват не с двама, а с един пилот, така че пилотските компании също ще редуцират цената на въвеждане и изпращане на круизните кораби.
За изтеклата година в Бургас са спрели общо 27 лайнера, които са донесли над 3 милиона лева приходи. Но трябва таксите да се намалят, за да не ни заобикалят пътническите и круизни кораби, смятат портовите експерти.