Четирима са спасените българи на горящия ферибот (видео)

Продължава гасенето на запалилия се до бреговете на Гърция ферибот

Четирима от девет души са спасените българи от горящия ферибот, съобщи за Нова телевизия говорителят на МВнР Бетина Жотева.

Кадри от уникалната спасителна операция до бреговете на Гърция се появиха в интернет. В момента на снимките на борда на горящия съд са се намирали над 300 души, съобщиха международните агенции.

Към момента с хеликоптери от ферибота са евакуирани над 190 души. На първо място евакуират онези, които са получили изгаряния или са се отровили от изгорелите газове. На кадрите се вижда как пострадалите хора са докарани в болница на крайбрежието на Италия.

49 души пътуват към италианското пристанище Бриндизи на борда на товарния кораб Spirit of Piraeus.

Въпреки че огънят частично е овладян, пожарът продължава. На борда ситуацията се усложнява, в частност, палубата на ферибота се е затоплила и е почти невъзможно да се стои на нея. Не е известно колко хора са останали във вътрешните помещения на бедстващия съд.

В резултат на опитите пожарът да бъде овладян, „Норман Атлантик“ се е наклонил със 7 градуса. От застрахователната компания ANEK, застраховала ферибота, заявиха, че наклонът не представлява опасност за кораба.

Корабът бавно е влачен на буксир към италианския бряг. Въжето, с което той е теглен, се къса вече няколко пъти. Бедстващият съд се клати от удрящите го високи вълни. Пътниците и екипажът се намира на най-горната палуба. При това огънят се намира в непосредствена близост до тях. Пламъците се виждат през илюминаторите на съда.

Все още няма възможност да бъдат използвани спасителните салове заради силния вятър и високите вълни, които веднага ги преобръщат. Височината на вълните достига 6 метра.