Бъг позволява подслушването на мобилни телефони

Общество

29-12-2014, 15:46

Снимка:

БТВ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Подслушванията са възможни дори и когато мобилната мрежа използва най-съвременни средства за предпазване

Германски учени открили, че пропуски в сигурността на мобилните телефони позволили на хакери, шпиони и престъпници да подслушват частни разговори и да прихващат текстови съобщения в потенциално големи размери, предаде 24 часа, цитирайки американския вестник „Вашингтон поуст”.

Изследователите открили още, че подслушванията са възможни дори и когато мобилната мрежа използва най-съвременни средства за предпазване.

Бъговете са поредното доказателство за широко разпространени пробиви в сигурността на международната мобилна мрежа SS7. Тя позволява на различните мобилни оператори по света да си прехвърлят обаждания и съобщения един на друг.

Според експертите е ясно, че мрежата, проектирана през 80-те години, е сериозно уязвима и така нарушава правата на милиардите свои потребители.

Необходима е глобална превенция върху пропуските в системата, тъй като независимо че всеки отделен оператор подсилва своята защита, мрежата трябва да остане отворена, за да се поддържа връзката с останалите оператори. Това означава, че оператор в Конго или Казахстан може да бъде използван, за да се проникне в мобилна мрежа в САЩ, Европа или навсякъде по света.