Кога посрещат Нова година извънземните?

Нека се вгледаме в Слънчевата система

Новогодишните обещания, които всеки от нас си дава на 31 декември, са трудни за изпълнение. Все пак е трудно да преживееш 365 дни без шоколад и винаги в добро настроение. Е, съвсем друго е за извънземните (ако съществуват, разбира се). Все пак Нова година в Космоса настъпва по различно време, а BBC Earth ни предлага любопитен календар за новогодишната нощ на различните планети. Всъщност е добре да се познава точно този календар, пише EkipNews.bg.

Кой знае в някоя от близките години може да се предлага услугата да се посреща Нова година на Юпитер.
Защо за извънземните може да е по-лесно да изпълнят своите новогодишни обещания? Просто защото на някои планети една година е доста кратък период от време. Е, не всички са облагодетелствани – за други планети годината е наистина дълга. Това разбира се зависи от масата на небесното тяло и орбиталното разстояние. Дейвид Кипинг от центъра по астрофизика Харвард-Смитсън в САЩ обяснява, че дължината на една година зависи от това колко далеч се намира планетата от своето слънце.
И нека се вгледаме в Слънчевата система. Планетата най-близко до Слънцето е Меркурий. И една година там всъщност трае 88 земни дни. Нептун пък е най-отдалечен от Слънцето и за да направи една обиколка около него са му нужни 165 земни години.
Така Нова година на Меркурий ще настъпи на 22 януари 2015 г., докато жителите на Нептун ще трябва да изчакат до 2024 г., за да имат парти за Нова година.
Но нека не забравяме, че в Космоса съществуват хиляди екзопланети, звезди и небесни тела, а и системи. Така ако се вземат предвид и те, нещата се променят.
В статията на BBC се посочва, че газовият гигант GU Piscium b е рекордьор с най-дългата година – там една година се равнява на приблизително 163 000 земни години. А най-кратката година е на PSR 1719-14b – около 2 земни часа. Е, със сигурност там ще е най-лесно човек да спази новогодишните си обещания.
И нека не забравяме, че през 2015 г. със сигурност ще бъдат направени нови космически открития, така че този календар предстои да бъде обновен и допълнен.