Меглена Кунева: Трябва да изградим много добър капацитет за посрещане на бежанци

Темата с бежанците ще бъде световен проблем, уточни вицепремиерът

Трябва да изградим много добър капацитет за посрещане на проблема с бежанците. Това каза вицепремиерът по европейските въпроси и механизма за сътрудничество и проверка Меглена Кунева по БНР по повод бежанската политика на България.

„Темата с бежанците ще бъде проблем на Европа, особено на нашата част от Европа, и ще бъде световен проблем. България няма как да стои настрани - трябва да изградим наистина много добър капацитет за посрещане на проблема с бежанците. Това е първата задача за следващата година”, каза вицепремиер Меглена Кунева, като допълни: „Ще направим много по-динамични връзките с Европейската комисия, за да можем да разчитаме на помощ от Европейския фонд за бежанците. България няма как да се справи”.

Според Меглена Кунева, промяната в управлението на Държавната агенция за бежанците и смяната на Николай Черпанлиев от поста „председател” на агенцията не е въпрос на наказание. „Това е политическа позиция, това не е експертна позиция и тя върви заедно с това, което е обща атмосфера на целия кабинет. Ние ще търсим друга динамика за тази толкова важна теза за бежанците. Ще направим необходимия подбор, за да засилим интеграционната част на проблема с бежанците”.

В понеделник ще се проведе среща с министъра на вътрешните работи, министъра на отбраната и министъра на регионалното развитие, за да се помисли как да се увеличи ефектът от усилията на всеки един от тях за охрана на границите. „Целта са центровате за бежанци, сигурността на границите, за да не минават нелегално хора, което би създало голям проблем в страната”, добави Кунева.

Сериозна координация трябва да има и с МВР, защото „Миграция” е част от тяхната отговорност, подчерта вицепремиер Меглена Кунева.