Миграционният натиск по българо-турската граница е около 150 души на ден

Границата ни с Турция е една от най-горещите точки на Европейския съюз

Миграционният натиск по българо-турската граница е около 150 души на ден. Това каза пред журналисти след награждаването си Славчо Янев, зам.-директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” - Елхово, предаде „Фокус”.

Янев посочи, че се надява да се реализира комплексът от мерки, който вътрешният министър предлага, като изграждането на инженерно съоръжение на границата и назначаване на нови служители. „Очакваме да помогнат и от армията както логистично, така и с човешки ресурс”, обясни Янев.

Той отбеляза, че миграционният натиск няма да спре, а ще продължи с години. По време на войната в Ирак около 10 години иракчаните са били на първо място по миграционен натиск на българо-турската граница. В момента сирийците са ги изместили, следвани от афганистанците и иракчаните.

„Този приз, с който бяхме отличени, е оценка както за състава на нашата дирекция, така и за командированите служители, които вече втора година работят при нас от националната полиция. В началото мотивацията на служителите беше изключително висока, но командированите си имат и други ангажименти. В определени ситуации това ги натоварва. Ние от 2012 г. работим при условия, в които миграционният натиск се повишава с всеки изминал месец и тенденциите са точно такива. Съставът вече е много добре обучен. Реагираме абсолютно професионално”, отбеляза Янев.

Той припомни, че в момента българо-турската сухопътна граница е една от най-горещите точки на Европейския съюз.