Бойко Ноев: Охраната на границата да става с всички ресурси на държавата

Това е национален проблем

Въпросът с бежанците и с бежанския натиск е криза на националната сигурност, каза в предаването “Денят започва” бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

Като най-бедна държава в ЕС издръжката на един бежанец в България е по-висока от издръжката на един български гражданин. Това го няма никъде в Европа и това създава силни вътрешни проблеми в обществото, подчерта Ноев. Процентът на ислямското население в България е по-висок отколкото в другите европейски държави и, според Ноев, промяната на това съотношение налага допълнително напрежение върху нашето общество.

"И това е обективно. Това са фактите. Не става въпрос дали ние сме хуманни или не", подчерта Ноев.

Бившият министър на отбраната припомни, че бежанският проблем, признат за най-голямата заплаха за националната сигурност, сега и в обозримото бъдеще.

"Когато става въпрос за национална сигурност, а въпросът с опазване на българската граница е въпрос на национална сигурност – няма МВР, няма отбрана, няма Агенция за бежанците. Това е национален проблем. И той се решава с всичките ресурси на държавата", подчерта Бойко Ноев.

Той нарече “погрешно решение” досегашната практика да се командироват по границата полицаи от вътрешността настраната по границата и припомни че самият той ратува от половин година в тази дейност да бъде включена и армията.