Върховният съд ще решава съдбата на Октай Енимехмедов

Последната съдебна инстанция ­ Върховния касационен съд, ще решава на 20 февруари делото срещу нападателя на Ахмед Доган ­ Октай Енимехмедов.

На 23 октомври Софийският апелативен съд изпрати за 3,5 г. в затвора Октай Енимехмедов, като го призна за виновен за хулиганство и закана за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. С това САС потвърди изцяло присъдата на първата инстанция – Софийския градски съд, от 26 февруари тази година.

Нападението над Доган стана на 19 януари м.г. на национална конференция на ДПС в НДК. Енимехмедов скочи на трибуната, изненадвайки охранителите от Националната служба за охрана, и насочи газов пистолет срещу главата на Доган, след което три пъти натисна спусъка. Балистични експертизи по делото показаха, че с газовото оръжие, заредено с газови патрони, той не е могъл да причини смърт. Затова беше признат за виновен за закана, а не за опит за убийство, в каквото беше обвинен. В мотивите на съда се сочи, че показанията на свидетелите и обясненията на подсъдимия съответстват на видеозаписите на нападението. Решението на САС подлежи на обжалване и протест пред ВКС в срок от 15 дни./monitor.bg