Росен Плевнелиев: 2015 г. трябва да бъде година на реформи

Президентът определи идеята за участие на армията в охраната на границата като недобра

Очаквам 2015 година да бъде година на много работа, на много смислен труд, на много по-малко политическо противоборство, на повече съгласие и на повече работа по националните приоритети. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти,  след Богоявленския водосвет на бойните знамена в София, предаде репортер на Bulgariautre.

2015 година със сигурност трябва да бъде година на реформи, подчерта държавният глава. Той допълни, че има сектори в критично състояние. По думите на Плевнелиев в тези сектори реформите не търпят отлагане.

Надявма се в края на годината да може всички политици в този смирен и конструктивен тон, с който я започваме, отново заедно да кажат: „Бяхме полезни на народа, свършихме нещо смислено за нацията“, посочи Росен Плевнелиев.

Той коментира и темата за бежанския натиск и охраната на българо –турската граница.
Идеята за участието на Българската армия в опзаването на границата с Турция е меко казано недобра, да не кажа, че тя може да се превърне в много сериозен външнополитически проблем за България, заяви президентът.

Аз не бих допуснал Българската армия да застане на границата, а от другата страна да няма армия. Това не е добре. Представете си какъв дипломатически скандал ни очаква, ако се окаже, че пазим границата си с една съюзническа държава, каквато е Турция, с войници, с БТР, с техника.
Това е недопустимо и аз се надявам правителството да намери правилното решение.
Правилното решение е МВР да намери сили и ресурси, те да му бъдат осигурени, ако няма такива, за да може да се справи със ситуацията на границата, посочи Росен Плевнелиев.
На въпрос дали според него трябва да се върне задължителната казарма, президентът заяви, че трябва да се прави голяма разлика между национализъм и патриотизъм. Аз вярмвам, че в България има милиони патриоти и те не са само в националистическите партии. В България има милиони, които аз наричам модерни патриоти. Те са свободни да пътуват по света, където и да са обичат родината си, имат отношение и мнение по случващонто се.
По отношение на казармата за мен е много важно всяко подобно решение да бъде взето по максимално легитимен начин, каза Плевнелиев.