Експерти: В България вече има радикално мислещи ислямистки ядра

Строежът на джамии у нас, разпространяването на литература в Пазарджик също е показателно за финансирането на подобни мрежи и у нас


"Ислямска държава разполага, по оценки на специалните служби с около 10 милиона параармия, разполага с квази суверенитет и сега се превръща и в квази държава",  коментира финансиста Емил Хърсев в ефира на bTV.

Арабистът проф. Боян Чуков заяви, че по данни на американския сенат Сирийската свободна армия, от която произлиза Ислямска държава, е получавала оръжия за 5 милиарда и благодарение на финансовата помощ от Запада успява да завладее части от Сирия, Иран, Ирак и Кюрдистан.

"Ислямска държава е мафиотска икономика, която продава наркотици, контрабандно добива и продава нефт,и разполага с брутен вътрешен продукт, колкото половината на Франция", коментира още проф. Чуков и добави, че, ако пожелае Сирийската държава може да унищожи ИД чрез военни или инфраструктурни средства.

"За съжаление имаме Параграф 22-тези, които финансираха Сирийската свободна армия позволиха срещу тях да се обърне собственото им творение", заяви Хърсев.

"Строежът на джамии у нас, разпространяването на литература в Пазарджик също е показателно за финансирането на подобни мрежи и у нас", заяви Хърсев.

Според Чуков, в България вече има радикално мислещи ядра и това е голямата опасност за страната ни, която е транзитна за ислямистите.