Стартира работата по паметника на Калата в Бургас

Мисия Бургас

13-01-2015, 14:45

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Калата днес щеше да навърши 90

До лятото вдигат статуя на Калата в Бургас

Изработва го световно известният скулптор Георги Чапкънов

Започна изработката на паметника на големият актьор Георги Калоянчев.  

Паметникът на Калата се изработва от световно известният скулптор Георги Чапкънов /Чапа/. Община Бургас вече е превела част от сумата и към настоящия момент се работи върху глинения модел на скулптурата. В последствие ще бъдат направена и бронзовата отливка.
Паметникът на Георги Калоянчев ще бъде позициониран пред Летния театър в Морската градина, в близост до този на друг незабравим актьор и бургазлия - Апостол Карамитев. Скулптурата ще бъде с реални размери, с височина 1,80 м. Според проекта за паметник, в едната си ръка Калоянчев държи театрална маска, която току-що е свалил от лицето си, в поклон пред любимата си публика след представление.
Община Бургас реализира десетки културни събития за набиране на средствата за реализиране на паметник на Калоянчев В инициативите се включиха хора от цялата страна и институции. Паметникът на Калата ще бъде открит в началото на лятото.
Последното незабравимо идване на Калоянчев в Бургас беше през 2009 година. Тогава той прие поканата на кмета Димитър Николов за символично "Завръщане в Бургас". От Никулденската сцена за празника на града , Калоянчев бе посрещнат с огромна любов от хилядите бургазлии на площада.