Лютви Местан: Резултатът от задължителен вот ще изкриви парламентарното представителство

Политическите партии да се реформират, ако искат по-висока избирателна активност, заяви депутатът

Залъгалка е, измама е, че чрез промяна в избирателната система може да се реформира самата политическата система. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Bulgariautre.

„Има проблем с активността на българите при гласуването, но това е проблем на партиите. Това е проблем на нашата нереформираност, на недостатъчната ни модерност”, посочи Местан. Той посъветва политическите партии, ако искат да повишат избирателната активност да се реформират, да станат по-отговорни и по-атрактивни. „В противен случай ние ще сме в режим да прехвърлим отговорността за собствената си неадекватност върху свободната воля на избирателите и да накажем тях заради собствените си недъзи”, добави той.

По отношение на задължителния вот той поиска да разбере ако някой отговорен гражданин не припознава в нито една политическа партия свой адекватен представител и по тази причина не гласуват, как ще упражни правото си на глас. „Ако вие не сте се доверили никому, демократично ли е да бъдете принудени пряко волята си да гласувате”, попита Местан. Според него, резултатът ще изкриви парламентарното представителство. „Когато двама кандидати са на балотаж на политически сили, които вие не подкрепяте поради тотално идейна несъвместимост с вашите виждания, как ще бъдете принудени задължително да го направите”, попита още той.

„ДПС ще гласува съобразно своята предизборна платформа и идентичността си на либерална партия. Ние сме партия, която твърди, че идентичност се отстоява с конкретно политическо поведение, а не с думи. Например реформаторската идентичност на последно място е въпрос на говорене за реформи, това е въпрос на правене на реформи. Ако някой обаче изпитва дълбоко в себе си управленска и реформаторска немощ и има нужда да търси универсален виновник, изкупителна жертва, нека да не търси тази жертва в лицето на ДПС. Никой не може да очаква от нас поведение на враг. Не гледаме на политическите си опоненти като на врагове. Длъжни сме да направим тази трансформация на отношението от врага към опонента заради статута ни на европейска държава”, добави Лютви Местан.

„Ако вотът на ДПС по стечение на обстоятелствата, поради идейна близост съвпада с този на ГЕРБ и това поражда проблем в управляващото мнозинство, нека да бъдат така добри да предложат най-сетне своята управленска програма, за да не се налага в критични ситуации за спасяването на стратегически интереси на българския бизнес, за отстояването на българския национален интерес, ако толкова искат да се справят сами – да се справят сами, да няма нужда от подкрепата на ДПС. Не можем да гласуваме за отпадането на плоския данък. Проблемът на коалицията е, че две от партиите гласуваха за отпадането на плоския данък и това е проблем на управляващото мнозинство, а не на вота на ДПС. ДПС и занапред по теми, които са свързани с евроатлантическата идентичност на България, с интересите на малките и средните предприятия, ще гласува отговорно. Това е разбирането ни за модерна опозиционност. От нас не може да се очаква самоцелна опозиционност и конфронтация”, каза лидерът на ДПС.

По думите му ДКЕВР е независим орган и няма как да мине на подчинение на парламента. „Става въпрос за механизма за избиране на органа. Има много сериозна логика този независим орган да се избере с квалифицирано мнозинство от Народното събрание като механизъм за гарантиране на независимостта на органа от политическа намеса при взимане на решение. Очакваме програмата на кабинета час по-скоро. Имам неоптимистична прогноза. Понеже коалицията от идейно несъвместими политически сили няма кой знае какъв избор, би трябвало или да разчита на външна подкрепа за някои реформаторски идеи, или ако искат да си спестят това, ще трябва да предложат програма, в която да се откажат от всички теми, по които има вътрешно коалиционно разминаване”, заяви Местан.