Писанчев: Нямаме информация да се подготвя терористичен акт в България

Има риск от терористичен акт, но нямаме нито една конкретна информация, според председателя на ДАНС

Направихме анализ на ситуацията, направихме прогноза за това какво може да очакваме, обсъждахме и мерки. В момента има риск от терористичен акт, но нямаме нито една конкретна информация. Това каза пред журналисти председателят на ДАНС Владимир Писанчев след изслушване в Комисията за контрол над спецслужбите, предаде репортер на Bulgariautre.

Темата на изслушването е била свързана с актуална информация за реални и потенциални заплахи от терористични действия на територията на Република България, както и изводи и предприети мерки след терористичните действия в Република Франция.

„Българските служби нямат конкретна информация за подготвянето или извършването на такъв акт в България в момента. Риск има – виждате каква е ситуацията и какво става около нас и в Европа”, поясни Владимир Писанчев.

Той заяви, че няма информация за терористични клетки на територията на страната. „Операцията в Пазарджик предотврати създаването на такава и мисля, че там нещата за момента се успокоиха от тази гледна точка”, добави председателят на ДАНС.

Писанчев уточни, че имат постоянно висок обмен на информация в тази връзка. „Имаме изключително добро партньорство, непрекъснато обменяме информация, защото борбата срещу тероризма не може да се води от една държава”, каза той и добави, че има повишаване на информационния обмен след атентатите в Париж.

„Правим всичко възможно, има съвет по национална сигурност, комисията заседава, предлагаме мерки, участваме в комисия за законодателни промени”, каза Владимир Писанчев. „Правим всичко възможно да се справим с проблема. Предполагаме, че ако се случат тези мерки, които предлагаме и са обсъждани вече на няколко места, нещата доста ще се подобрят в това отношение”, добави Писанчев.

Той поясни, че от доста отдавна българските служби работят доста близко и добре координирано.

Владимир Писанчев не коментира дали присъствието на висши дипломати като Джон Кери би могло да увеличи риска от заплахи, но каза, посещението може да бъде разглеждано като положително за политиката на България.

По думите му има изолирани чужденци в последните дни. „Работим доста добре в това отношение”, заяви Писанчев.

Председателят на комисията Димитър Лазаров добави: „Обсъждаме законодателни промени, които скоро ще бъдат предприети. В продължение на два часа и половина съвсем откровено изслушахме, задавахме въпроси, получихме отговори. Приехме това, което ни беше представено от службите като анализ и мерки и оценката е добра, защото има непрекъсната координация между службите. В комисията беше споменато, че това съревнование и егоизмът между службите вече са оставени настрана, защото реалните опасности в глобален мащаб са налице”.