Реакциите след визитата на Джон Кери у нас

След посещението си в София, държавният секретар на САЩ Джон Кери се отправи към Париж, за да почете паметта на жертвите от терористичните атаки

Във френската столица Кери ще разговаря с президента Франсоа Оланд. Посещението на американския държавен секретар в София предизвика реакции в световните медии.

“Ню Йорк Таймс” и “Вашингтон Поуст” акцентираха на обещанието на Кери Съединените щати да помогнат на България да намали енергийната си зависимост от Русия.

“Ню Йорк таймс” допълва, че едно от основните предизвикателства пред нашата страна е да намери алтернатива на проекта “Южен поток”.

“Вашингтон Поуст” обръща специално внимание на корупцията, коментирайки, че властта да се заеме по-енергично с нея. По-рано електронното издание на “Росийская газета” публикува материал си за визитата на Кери под формата на осем въпроса. Изданието отбелязва, че Съединените щати са показали мнението си за България като са блокирали центъра на София по време на посещението на държавния секретар.

По повод обещанието на Кери за енергийна помощ, руската медия припомни, че зависимостта на България от Русия в газовия сектор е 85 на сто, което е сред най-високите нива от всички страни членки на НАТО.