Ердоган атакува новия брой на „Шарли Ебдо”

Според турския президент това не е свобода, а се равнява на всяване на терор

Турският президент Реджеп Ердоган критикува остро „Шарли Ебдо” заради новия брой на списанието и карикатурите в него, като ги нарече провокации срещу исляма и заяви, че френският сатиричен седмичник подклажда омразата и расизма, предаде БТВ.

„Списанието е известно с провокативните си публикации за исляма и християнството. Това не е свобода, а се равнява на всяване на терор чрез намеса в свободата на другите. Няма безгранична свобода”, каза Ердоган на събрание на бизнесмени в Анкара.

В първия брой след атаките списанието публикува на първата си страница изображение на плачещия Мохамед, който държи надпис „Аз съм Шарли”. Корицата възпламени искрата на нови противоречия и протести в някои части на ислямския свят, където мнозина намират всяко изобразяване на пророка за обидно.

Ердоган каза, че мюсюлманите очакват същото уважение към Мохамед, което отдават на юдейските и християнските пророци.

„Те могат да бъдат атеисти, но трябва да уважават това, което е свято за мен. Ако не го направят, това е провокация, наказуема от закона. С действията си те подклаждат омраза и расизъм”, допълни той.

Турската полиция в сряда предприе акция срещу печатницата на „Джумхуриет”, след като вестникът разпространи 4 страници с подбрани карикатури от новия брой на „Шарли Ебдо” в знак на солидарност с френското сатирично списание.

Междувременно турски съд забрани достъпа до интернет сайтове, публикували първата страница на днешния брой на „Шарли Ебдо”.