Главният редактор на "Шарли ебдо": Бог не е публична или политическа фигура

В същото време, над 40% от французите не одобряват карикатурите с Мохамед

Главният редактор на "Шарли ебдо" Жерар Бияр заявява в интервю, че с публикуването на карикатури на религиозни фигури френският седмичник всъщност защищава "свободата на религия", предаде АФП, цитирани от bTV.

"Всеки път, когато рисуваме Мохамед, независимо дали това е рисунка на Мохамед, или на Бога, ни защищаваме свободата на религия", казва Бияр чрез симултанен превод на английски в интервю за американския тв канал Ен Би Си Нюз.

Той пояснява, че това е така, защото карикатурите "обявяват, че Бог не трябва да бъда публична или политическа фигура, а лична фигура". По думите на французина религията не трябва да бъде политически аргумент, защото "ако излезе на политическата арена, ще стане тоталитарен аргумент".

"Секуларизмът ни защищава от това, секуларизмът гарантира демокрацията и осигурява мира. Секуларизмът позволява на всички вярващи и невярващи да живеят в мир и ето това защищаваме ние", заявява Жерар.

40% от французите не мислят така

Повече от четирима на всеки 10 французи (42%) са на мнение, че трябва да се избягва публикуването на карикатури на пророка Мохамед, а 50% подкрепят ограничаване на свободата на словото в интернет.

Това показват резултатите от анкета на Френския институт за проучване на общественото мнение (Ifop), излезли в седмичника "Журнал дю Диманш".

На въпроса дали трябва да се вземат под внимание наранените чувства на някои мюсюлмани от публикуването на карикатури на пророка Мохамед, 57% отговарят, че не трябва да се обръща внимание на тези реакции и да се поместват и занапред подобни карикатури. Други 42% мислят, че тези реакции трябва да се вземат предвид и да се избягват този род публикации.

Доброволен отказ от права

Половината (50%) от запитаните се обявяват за ограничаване на свободата на словото в интернет и социалните мрежи, а 49% не го подкрепят.

Близо 81% са за отнемане на френската националност на хора с двойно гражданство, осъдени за терористични актове на френска територия, 68% подкрепят забраната за връщане във Франция на френски граждани заподозрени, че са отишли да се бият в страни или райони, контролирани от терористични групировки, а 68% се отнасят положително към забраната за напускане на територията от френски граждани, заподозрени, че искат да отидат в страни или региони, контролирани от терористични групировки.

Обратно, 57% не подкрепят други френски военни интервенции в Сирия, Йемен или Либия, а 63% са против разширяването на френските военни операции в Ирак.