Емил Хърсев: Цените няма да се повишат, ако влезем в еврозоната

Най-големият проблем е, че банките са оставени сами на себе си, смята експертът

Цените няма да се повишат, ако влезем в еврозоната. В повечето от другите страни, валутите бяха с плаваш курс и затова се получи разликата в цените. Това заяви финансистът Емил Хърсев в ефира на Нова телевизия.

„За обикновените граждани няма да се усети по джоба. При нас банките са оставени сами на себе си, ако имахме централна банка, нямаше да усетим дефлацията. Що се отнася до хората, които са взели кредит, той ще се изчисли по курса” уточни той евентуалните финансови последици.

Според другият събеседник в студиото – Кольо Парамов още през 2015 е трябвало да влезем в „чакалнята на еврозоната” или ERM 2, каквато заявка е дали правителството Орешарски. Една от главните причини това да не стане е заради скандала с КТБ. „Тази мярка е необходима за нас, защото има икономическите ползи” обясни той.

„Ние в момента ние сме се блокирали в рамките на Валутния борд и спазваме стриктно изискванията му. Затова е крайно време да престанем да говорим, че бордът ни гарантира това или онова. При въвеждането на еврото ще се постигне ново предоговаряне на лихвените нива, заключи Парамов.