Василева: 3,5 млн. лева ще бъдат отделени за кампанията "За чиста околна среда"

Намалихме очакваната загуба по ОПОС от 205 млн. на 22 млн. евро, успокой министърът

Започва за пореден път кампанията "За чиста околна среда", която се провежда ежегодно. Тази година УС на Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) взе решението да бъдат отделени 3,5 млн. лева за провеждането на кампанията. Знаете, че това е кампания насочена към общини, училища, детски градини и детски комплекси.

Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на брифинг във връзка с финансовите параметри и условията за участие в националната кампания "За чиста околна среда", предаде Агенция "Фокус".

"През 2015 г. за кампанията са заделени средства в размер на 2,3 млн. лева за общините, като техните проекти могат да бъдат на стойност 10 хил. лева. Общо 1,2 млн.лева са заделени за проекти на училища, детски градини и обединени детски проекти. Тези проекти могат да бъдат в размер до 5 хил. лева", заяви Василева.

"Обявяваме официално старта на кампанията, която се надяваме да има широка активност. Надяваме се да получим проектни предложения, които са оригинални и интересни", подчерта тя. По думите й, срокът за подаване на проектите е 20 февруари.

"До този момент всички трябва да представят своите проектни предложения в ПУДООС", уточни министърът на околната среда и водите.

„По отношение на ОП „Околна среда” (ОПОС) 2007-2013 г. през настоящата година, за да се финализира програмата е необходимо да се реализират средства в обем 720 млн. евро. Предприели сме ускоряване на всички дейности по реализация на текущите проекти. Забавянето и спирането на изплащанията дисбалансира нормалното темпо на работа”, поясни Василева.

Според министъра това в попречило на бенефициентите да разпределят във времето равномерно и финансовите ресурси, които използват като оборотни средства и дейностите по проектите.

"Непрекъснато се провеждат срещи с експертите от министерството, за да се ускори работата, да се отстраняват пропуски. Има проекти, които са с по-голямо забавяне, но към настоящия момент ние имаме всички основания да мислим, че ще се справим успешно с ОПОС", уточни министърът.

"В края на миналата година подобрихме и ситуацията по отношение на финансовото състояние на програмата. Знаете, че рисковете за загуба на финансови средства бяха изключително тревожни. Проведохме разговори с ЕК и договорихме използването и на допълнителни механизми, заложени в самия регламент за финансиране, чрез които намалихме очакваната загуба от 205 млн. на 22 млн. евро. В много сериозен режим на интензитет се работи в добра комуникация с общините", каза още Василева.