Цветанов предрече избори две в едно

Възможно е местният вот да бъде съпроводен с провеждането на референдум за задължителното гласуване

На местните избори могат да бъдат проведени два избора – за местна власт и референдум, на който българските граждани да кажат своето мнение за въвеждането на задължителното гласуване. Това каза пред заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е на посещение в Чепеларе, съобщиха от пресцентъра на партията.

На въпрос дали при задължителното гласуване трябва да се налагат санкции или да се дават бонуси, Цветанов отговори, че репресивните функции трябва да бъдат ограничени. Според него не трябва да се изключва и възможността за електронно гласуване, с което ще се облекчат българите, живеещи в чужбина. 

Според Цветан Цветанов референдумът ще даде трезва представа за нагласите на нашите сънародници и се надява болшинството българи да подкрепят задължителното гласуване. „Голямата част от българските граждани, с които аз съм се срещал през последните години, са за въвеждане на задължителното гласуване, но не трябва да изключваме възможността за електронно гласуване, защото има много български граждани, напуснали родината си. Те искат да упражнят конституционното си право, но знаете колко неудобства им се създават, когато се провеждат избори извън пределите на страната - секции, пътувания, разходи, време. Затова българските граждани, живеещи в чужбина, искат да се въведе електронното гласуване, което ще им даде възможност и те да дадат гласа си за развитието на страната, а защо не и да се върнат в родината си, когато нещата са изцяло припокрити с тяхната визия“, добави Цветанов.