Затегнаха сигурността на европейските институции

Европейските институции повишиха на “жълта” степента на заплаха и затегнаха мерките за сигурност

От петък в Еврокомисията, Съвета и Европарламента е по-трудно да се влиза, като пропуските се проверяват извън част от сградите. От посетителите и служителите, които не са на трудов договор, се изисква и документ за самоличност освен пропуск за достъп до сградите. Усилени са проверките на личния багаж. Видимо е увеличена вътрешната охрана, информира "24 часа". Полицията и армията патрулират по улиците на Брюксел, включително пред институциите.

Медиите съобщиха, че белгийците приветстват изкарването на армията по улиците на големите градове от събота. 89% смятат, че войската трябва да подкрепи полицията за опазване на сигурността. Кметът на Антверпен Барт де Вевер съобщи, че имейлът му е залят от питания от гражданите къде да занесат супа и сладкиши на патрулиращите войници.

Междувременно белгийската прокуратура обяви, че ще поиска екстрадирането на един от арестуваните в Атина, за които по-рано се твърдеше, че нямат връзка с подготвяния атентат срещу полицаи в Белгия. Вчера бе обявено, че 31-годишен мъж от алжирски произход ще бъде върнат в страната, тъй като има основателни подозрения, че той е поддържал връзката между групата, включително с единия от двамата убити в четвъртък в белгийския град Вервир. Промяната се дължи на открит при обиски в неделя в брюкселски квартал мобилен телефон, от който са изпращани съобщения до брата на единия от застреляните в четвъртък във Вервир. Той в момента излежава присъда в белгийски затвор и се смята, че е бил посредник между мъжа, който ще бъде екстрадиран от Атина, и брат си. Двамата застреляни джихадисти са живели в населен с мароканци квартал на Брюксел.

Министърът на правосъдието Коен Гийн обяви, че все още не е заловен “мозъкът” на планираните атаки - 27-годишният Абделхамид Абаауд, жител на същия квартал. Предполага се, че той също се намира в Гърция, където се укрива след завръщането си от Сирия.