Емил Хърсев: Влизането на България в еврозоната ще има положителен ефект за икономиката

Така страната ще има достъп до европейския финансов пазар, заяви финансистът

Членството на България в еврозоната ще има само положителен ефект върху икономиката ни. Това каза в сутрешния блок на Радио „Фокус“ финансовият експерт Емил Хърсев. Той отбеляза, че страната ни изпълнява повечето от изискванията и е възможно да приеме еврото през 2018 г. Това би дало на страната ни достъп до европейския финансов пазар, каза още Хърсев.

Според него, България е приела негативите от присъединяването към еврозоната още през 1997 г., заедно с приемането на валутния борд. „От тогава ние приемаме всички негативи, които трудното обвързване на лева към една от световните валути – германската марка, а в последствие еврото - може да причини на една икономика. Приехме негативите без да получим позитивите. Можем да очакваме изключително и само позитиви от членството на България еврозоната, защото това означава отново да имаме кредитор от последна инстанция, което дава възможност на българските банки да се рефинансират при ЕЦБ – нещо, което в момента не могат да правят“, заяви Хърсев.

По думите му, ако България беше член на еврозоната в момента, КТБ щеше да работи, независимо от това какви натрупани проблеми има в тази финансова институция, защото щеше да има кой да поеме този ликвиден шок.
Емил Хърсев каза, че въвеждането на еврото няма да доведе до повишаване на цените у нас. Този негативен ефект вече усетен през 1997 г. с обвързване на валутния борд. Финансовият експерт допълни, че дори и да има евентуален скок на цените, той ще е краткосрочен.