Бургас е част от най-голямото геймърско събитие

Мисия Бургас

22-01-2015, 09:16

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургас получи наградата си за най-красива коледна украса

Game Jam е най-голямата безплатна образователна инициатива за правене на игри

Любителите на компютърни и настолни игри в Бургас за първи път ще могат да станат част от международната инициатива Global Game Jam.

От утре до 25 януари в културен център "Морско казино" отбори с участници на различна възраст ще имат възможност да приложат на практика креативността си и сами да създадат уникална игра. Началото ще бъде дадено на 23-ти януари в 13:30 часа.
Game Jam е най-голямата безплатна образователна инициатива за правене на игри. Всяка година тя се очаква с нетърпение от хиляди геймъри в целия свят. Провежда се за седма поредна година, като само през 2014 г. участие взимат 488 града в общо 72 страни по света, с 23 186 регистрирани участника.
През 2014 г. България взима участие с градовете София и Пловдив. От тази година и Бургас е официална локация на Global Game Jam. Подготовката на събитието на местна почва се ръководи от Сдружение "БургасЛаб". Организацията е съставена от млади и креативни ИТ специалисти, отдадени на идеята за популяризиране на новите технологии и нестандартните бизнес идеи.
Няма такса за участие, не е необходимо и играчите да притежават опит в разработването на игри или професионално да се занимават с информационни технологии. Условията за участие в своеобразния маратон допускат "геймъри" с разнообразни знания и умения. Всеки може да допринесе за създаването на концепцията, правилата, сценария или дизайна на играта. Екипите се сформират на място от напълно непознати хора. Няма ограничения във вида на играта. Тя може да бъде компютърна, настолна или улична, но задължително трябва да се вписва в определена тема, която всички отбори от целия свят ще научат точно в 17:00 часа на 23-ти януари. След съобщаването на темата, отборите ще имат два дни да създадат игра, която ще стане част от историята.
Малко след официалното откриване на събитието в петък, екперти в гейм индустриата у нас ще изнесат открити лекции.