Саморазрушаваща се бактерия може да доведе до изкуствен живот

Учени от Харвард и Йейл са представили новия подход

Есктремна генна манипулация е била използвана, за да промени умиращите бактерии, загубили човешки контрол, пише Daily Mail.

Вместо да се използва традиционното генно инженерство, което кара генът да се движи от един организъм в друг, учените са пренаписали езика на генетиката.

Пробивът е потенциална стъпка към по-доброто управление на организмите, подложени на генно инжинерство. Генетично изменените микроорганизми се използват в индустрията за производство на горива, лекарства и други химикали. Новата техника може да намали риска от използването им на открито, като например за почистване на токсични разливи.

Учени от Харвард и Йейл са представили новия подход в две статии публикувани тази седмица в списание Nature.

Те са модифицирали ДНК на бактерията Eшерихия коли, така че да не може да оцелее без аминокиселини, които са градивните елементи на протеините. Тези аминокиселини не се срещат в природата, а само в лабораторията. Така че, ако такъв модифициран организъм се отдалечи от хората – ще умре.

Досега учените използваха "самоубийство" гени, за да контролират микробите. Новият подход би улеснил значително работата им, смята Рина Сайн, старши директор на Организация на биотехнологичната промишленост.