Изобретиха робот, които се променя според предназначението си

Машината може да бъде сглобена в различни конфигурации според изискванията и бюджета

Изследователи от института „Фраунхофер” в Германия са създали робот, който би могъл да служи както в домакинството, така и в големи офис сгради или складове, пише Ingenieur.de, цитиран от Фокус. Отличителната черта на машината е, че тя може да бъде сглобена в различни конфигурации според изискванията и бюджета.

При проектирането на четвъртото поколение Care-o-bot е залегнала концепцията за машина, която може да се използва с различни цели и на различни места. Германските учени разработват Care-o-bot от 90-те години на 20 век, но новата версия притежава качество, липсващо при предшествениците му – модулен метод на сглобяване.

Ако предназначението на робота е да служи като количка за сервиране например, е достатъчно да се произведе базовата версия с колела и плосък капак. При повишаване на изискванията към машината се добавя корпус, оборудван с чувствителни триизмерни сензори и навигация. В корпуса е интегриран и компютърният модул за управление. В сътрудничество с компанията Schunk са разработени различни крайници, включително ръка с пръсти, които могат да се монтират към тялото.