МОСВ предупреждава за повишаване на речните нива

Обявен е оранжев код - "Риск за тревога"за река Тунджа при. Елхово

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) следи нивото на реките Тунджа, Сазлийка, Марица и Мочурица, съобщиха от пресцентъра на министерството. Обявен е оранжев код за река Тунджа при Елхово. Жълт код за реките Сазлийка, Марица, Мочурица и за Тунджа при Ямбол.

По данни и прогнози на НИМХ днес ще вали над цялата страна, очакваното количество ще е между 10-15 л/кв.м.

В неделя в по-голямата част от страната ще вали дъжд, в Предбалкана и по високите полета - сняг. Валежите ще бъдат с количества между 5-10 л/кв.м, в Рило-Родопската област и на места в Източна България до 15-20 л/кв.м.

Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа показват, че реките Сазлийка, Марица в средното и долното й течение трябва да се следят. За река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание и макар че са под прага за предупреждение също трябва да бъдат наблюдавани.

По системите за ранно предупреждение е обявен жълт код - "Предупреждение" за реките: Сазлийка при град Гълъбово, Марица при град Харманли, Мочурица при село Воденичане и Тунджа при град Ямбол.

В долното течение на река Арда по системата за предупреждение от наводнения е обявен жълт код -Предупреждение при речните пунктове: Черна река - град Смолян, Елховска река – Рудозем, Мадан, Ардино, Златоград, Върли дол, Чорбаджийско, Груево, Елбасан дере – Крумовград.