Ваксинират животните срещу "син език" в Ямболско

Целта е да изградят имунитет преди да се появяят приносителите на болестта

До средата на април всички селскостопански животни в ямболска област ще бъдат ваксинирани срещу болестта "син език", съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните. Стопаните в региона получиха 87 000 лева обезщетения за загубата на 470 животни.

Ваксинирането на животните ще започне в средата на февруари. В кампанията ще бъдат включени 48 частно практикуващи ветеринарни лекари, съобщи д-р Стоян Колев началник на Дирекция „Здравеопазване на животните”.

Ваксинацията ще е задължителна в организацията ще се включат кметовете и кметските наместници по населените места. Целта е у животните да се изгради траен имунитет, така че да бъдат предпазени преди активния летеж на приносителите на заболяването - тигровите комари.

От началото на април ще започне и вземането на кръвни проби от едрите преживни животни в областта, които са родени след 1 октомври 2014 година. От "син език" в ямболска област умряха 470 домашни животни - 450 овце, 12 кози и осем говеда. Огнища на "син език" бяха регистрирани в 56 села, като най-засегната беше крайграничната община Болярово.