Котешките гени може да крият тайната на лечението на човешките болести

Общество

27-01-2015, 18:28

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Генетичният профил на котките съдържа важна информация за заболявания, към които и котките, и хората са предразположени

Котешките гени може да се окажат ключ към лекуването на много човешки болести, предаде 24 часа, цитирайки The Guardian.

Учените смятат, че генетичният профил на котките съдържа важна информация за заболявания, към които както котките, така и хората са предразположени. Сред тези болести са диабетът, астмата и някои случаи на слепота.

За да изследват връзката, учените са стартирали проект за геномна секвенция, наречен „99 Lives” („99 живота”), чиято цел е да определи точните генетични профили на 99 домашни котки. Специалистите се надяват, че с резултатите от изследването могат да съберат данни за разработване на нови лекарства. От друга страна, проектът ще осигури информация, която ще помогне на зоолозите да проследят еволюционния произход на домашната котка.

Установено е, че има болести, от които страдат и хората, и котките, но се оказва, че липсват генетични данни. Досега усилията са били насочени най-вече към изследване на кучешките геноми. По тази причина проф. Лесли Лайънс от Университета на Мисури дава старт на проекта „99 Lives”. Всеки стопанин на котка може да предостави проба от кръв или тъкан, като трябва обаче да заплати 7500 долара. Така проектът набира финансиране за реализирането си. „Вече имаме проби от около 40 котки и сме започнали секвенирането на гените им”, казва Лайънс.

Проектът ще даде възможност на изследователите да проследят в детайли произхода на домашните котки. Повечето специалисти смятат, че опитомяването им е започнало в Близкия Изток преди около 10 000 години, когато котките са били привлечени от плъховете в складовете за зърно на първите фермери.