Амал Клуни нарече Турция „лицемерна” заради арменския геноцид

Тя представлява Армения по делото срещу лидера на Турската работническа партия Догу Перинчек

Адвокатът по правата на човека Амал Аламудин Клуни обвини Турция в прилагането на двойни стандарти за свободата на словото и я нарече „лицемерна”. Причина за това е, че държавата застана зад турски активист с леви убеждения, който нарече арменския геноцид „международна лъжа”, предадоха световните агенции, цитирани от БТВ.

Амал Клуни представлява Армения в делото срещу лидера на Турската работническа партия Догу Перинчек, което се гледа от Великата камара на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Той беше признат за виновен в отричане на геноцида и расова дискриминация в Швейцария през 2007 г. Присъдата му обаче беше отменена от ЕСПЧ, след като беше защитен от правителството на Турция. Тук трябва да се отбележи, че решения от по-голямо значение се обжалват пред Великата камара на съда.

Според адвоката решението, взето от съдиите в Страсбург, е „просто грешно”. „То хвърли съмнение върху истинността на геноцида, изпитан от арменския народ преди век. Армения трябва да получи своя ден в съда”, заяви Амал Клуни.

През декември 2013 г. ЕСПЧ постанови, че не съществува „генерален консенсус” по казуса, че масовите убийства на арменци представляват геноцид и че само 20 държави в света ги приемат като такъв. Само три европейски страни – Гърция, Словакия и Швейцария, забраниха отричането на арменския геноцид.