Малайзия официално обяви пътниците на MH370 за загинали

Случилото се със самолета е инцидент, категоричен е ръководителят на гражданската авиация в страната

Властите в Малайзия обявиха за загинали пътниците и членовете на екипажа на изчезналия през март пътнически самолет на Малайзийските авиолинии с 239 души на борда. По думите на ръководителя на гражданската авиация в страната Азхарудин Абдул Рахман случилото се със самолета е инцидент, предаде bTV.

С това решение на Куала Лумпур ще се направи първата стъпка към изплащането на компенсации за семействата на загиналите.

„С натъжено сърце и дълбока тъга от името на правителството на Малайзия, официално съобщаваме, че случилото се с полет MH370 е било инцидент и че всички 239 пътници и екипаж на борда се предполага, че са загинали”, каза Рахман.

Самолетът „Боинг-777” с 227 пътници и 12 души екипаж излетя през нощта на 7 срещу 8 март от Куала Лумпур за Пекин, а два часа по-късно изчезна от екраните на радарите.

Последваха няколко месеца на безплодно издирване в обширни райони на Югоизточна Азия и Индийския океан, но така и не бяха открити никакви останки от самолета.

На 24 март премиерът на Малайзия Наджиб Тун Разак заяви, че „полет MH370 е завършил в Индийския океан”, но тази версия остана непотвърдена.