Франция започна кампания срещу тероризма (видео)

Властите към бъдещи джихадисти: Ще намерите ада и ще умрете сами

Френското правителство започна кампания в опит да пресече потока на младежи към терористични организации в Близкия Изток, която до голяма степен се опира на пропагандния похват, информира bTV. 

Властите разпространиха видео, в което основното послание към потенциалните джихадисти е: „Ще намерите ада на земята и ще умрете сами, далеч от дома”. Идеята на властите е да убедят бъдещите бойци, че има огромна разлика между това, което им се разказва, и истинската реалност в Сирия и Ирак. 

Клипът започва с кадри от страниците на терористични групировки във Фейсбук, последвани от анонимна и приятелска покана за присъединяване към каузата: „Истината е там, времето е сега... Ако искаш повече информация, просто ми дай своя телефонен номер”.

Следва поредица от сравнения между „това, което ти казват” и „реалността”, често подкрепени от изключително смущаващи снимки.

Сред кадрите има и черно-бели, на които присъстват заложници, които по-късно са убити, както и трупове, обрисувани с думите: „В реалността ще намерите ада на земята и ще умрете сами, далеч от дома”.

В друго от посланията, насочено към жените, се твърди: „Те ти казват: Ела и направи семейство с един от нашите герои”, последвано от „истината” на правителството: „Ще поставиш децата си в сърцето на войната и терора”.

Останалата част от видеото съдържа снимки на страдащи деца и трупове.

Завършва с предупреждението: „Джихадистката индоктринация взима нови жертви всеки ден”, както и с хаштага на кампанията #StopJihadism.

Видеото бе прието силно противоречиво в социалните мрежи. То е част от тригодишна кампания срещу тероризма, с която правителството се зае след атентатите, взели живота на 17 души в началото на годината.