Румен Петков: Задължителното гласуване ще намали купения вот

Велико Търново Лайф

29-01-2015, 16:43

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Учредиха група на АБВ във Великотърновския общински съвет

Въвеждането му трябва да доведе до намаляне на партийни субсии

Въвеждането на задължително гласуване ще намали институционалния натиск върху избирателите, ползването на средства за принуда и купените гласове. Това заяви заместник-председателят на политическа партия АБВ - Румен Петков на пресконференция във Велико Търново днес. Трябва да се направи допитване до Конституционния съд относно казуса, уточни още той. Провеждането на референдум на тема „Да бъде ли въведено задължително гласуване?“, ще постави компетентните магистрати пред натиск да вземат определено решение, убеден е заместник-лидерът на партията. „При добра воля от страна на съдиите е възможно за месец да бъде взето решението на задължителен вот и на есен за местните избори, да влезе в сила.“-прогнозира Петков.

За намаляване на партийните субсии се обяви още ексвътрешният министър. Според него 11 лева е недопустимо висока сума за получен глас. Това финансирането работи в полза на големите партии и цели запазване на статуквото. Въвеждането на задължително гласуване би обезсмислило субсидирането на партиите, каза още политикът.

Най-голямото предизвикателство пред АБВ тази година ще бъдат изборите за местни органи на самоуправление, заяви Петков. Той подчерта, че всички усилия на партията ще бъдат вложени в организационната подготовка за изборите. „Местната власт е най-близо до обществото. Това я прави най-значима.“-убеден е той.