Депутатите се карат заради Възродителния процес

Обсъждат дали държавата да възстанови насилствено сменените имена

Депутатите спорят за промени в Закона за гражданската регистрация, предложени от ДПС, с които се предлага при издаването на преписи и удостоверения от актовете за гражданско състояние да бъде въведена забрана да се изискват лични данни, които са се намирали в системата на Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН), но са били заличени, предаде репортер на Bulgariautre. С промените се предлага Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (ГД „ГРАО” към МРРБ) да бъдезадължена служебно да извърши промени в данните, съдържащи се в ЕСГРАОН, отнасящи се до заличаване, съответно – възстановяване на имена на определена категория граждани.
Председателят на ДПС Лютви Местан заяви: „Тези имена, които насилствено бяха сменени, тази държава ще трябва административно да ги смени. Как принципът на доброволността и на собственото желание ще се прилага спрямо онези граждани, починали по време на Възродителния процес? Как починалите ще изразят собствено желанието си? Как се подава молба от отвъдното”. Според него, отношението към този законопроект е въпрос на ценностно позициониране на партиите – кой къде се намира. „Престъплението Възродителен процес не може да се вмени като вина на целия български процес, а на един режим”, подчерта Местан.

Депутатът от БСП Стоян Мирчев определи законопроекта като провокативен. „Какво иска – да насъска българските турци срещу българската държава? Законопроектът е фактологично несъстоятелен. Защо се иска само имената са от 1984 г.? Защо ДПС нямат памет за предходни преименувания”, попита Мирчев.
„Нямаме нужда от наливане на масло в огъня. Нека проявим своя инстинкт за национално самосъхранение”, призова той.
Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт добави: „Навръх Рождество Христово точно този лидер на противоконституционна и антибългарска партия си позволи да се изгаври, а днес се опитва да прекрои историята, да вменява вина на българския народ”. По думите му стотици хиляди български мюсюлмани в Родопите никога не са желаели да носят мюсюлмански имена. „Тези с християнски имена са подложени на изключително гаврене, особено когато почине такъв човек, той дори не може да бъде погребан. Днес тази партия се заиграва и иска да разделя българския народ на етнически принцип”, каза Байрактаров.

Гроздан Караджов от Реформаторския блок заяви: „О, неразумни ага, поради що се срамиш да се наречеш агент на „Държавна сигурност”, поради що се срамиш да се наречеш член на БСП, поради що днес търсиш индулгенция от всички нас заради тези свои деяния”.
Лютви Местан репликира, че няма аргументи против законопроекта. „Вие, принципните съдници на комунистическия режим и „Държавна сигурност” – с кого сте в прегръдка днес? Ако имате проблем с административното възстановяване на имената на всички, то поне на починалите, които не могат да подадат молба от отвъдното, поне техните имена да бъдат сменени – няма нищо по-естествено от това”.
Гроздан Караджов отвърна, че не е важно с кого са в коалиция в момента. „Важното е, че не сме с „кой” в коалиция и това не е въпрос, а отговор. Да, с него и с корпоративната му клика никога няма да бъдем в коалиция, поне докато не го изтръгнем от властта”, заяви депутатът.
Независимият депутат Велизар Енчев определи предложението на ДПС като слагане на сол в раните. „Раните се лекуват с лек, а не със сол. Защо точно сега решавате да вкарате този законопроект, когато сте опозиция, а не когато бяхте на власт преди година? Избраният момент е възможно най-неудачният”, заяви депутатът. „Една нация е силна, когато има достойнството да оценява историята. Възродителният процес беше наложена грешка, която завърши по не особено добър начин, но да не забравяме и жертвите на протурския тероризъм”, посочи той.

Енчев заяви, че ще предложи проект за национално помирение. „Време е да се сложи точка на неинтелигентния спор комунисти и антикомунисти”, каза Велизар Енчев и добави, че в противен случай е възможен конфликт, подобен на този в Сърбия и Косово.
Лидерът на ДПС Лютви Местан посочи, че законопроектът цели помирение, а не разделение. „ДПС търси помирение чрез лекуване на раните, а не чрез затваряне на очи чрез язвите на Възродителния процес”, добави той.
Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев заяви: „Ще подкрепя този законопроект, защото едно явление, което беше заклеймено от всички нас, не може да продължава да се ползва за правене на демагогия от партията ДПС”.