Службите подслушвали протестиращите срещу кабинета „Орешарски“

В продължение на 300 дни

МВР, ДАНС и ДАТО са подслушвали в продължение на 300 дни по време на протестите. Това обяви пред bTV председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов. Той посочи, че това е един от случаите, свързани с персоналното управление на МВР, които са много по-скандални от този в Лясковец.

По думите на Атанасов, това е много тежък скандал и тежко закононарушение. Става въпрос за широкомащабна операция. Атанас Атанасов не знае кои са конкретните лица, които са били подслушвани. Това ще стане ясно след като излязат резултатите от проверките. Това с Лясковец е дребна работа, макар че за пострадалите и близките на убития Емил Шарков е нещо изключително тежко, коментира шефът на вътрешната парламентарна комисия.

Атанасов обясни, че е подслушван и Касим Дал, като е установено, че сигналът за това подслушване е абсолютен фалшификат.„Телефонът на Дал е бил включен за подслушване в момента, в който е подаден сигналът, при условие, че в сигнала неговото име не съществува и няма никаква връзка", коментира Атанас Атанасов.
Това е била политическа услуга на силната партия към този момент ДПС. Заради този сигнал са осигурени транспорт и комфортна охрана на Местан от НСО. Всичко това са ужасни измами, които са довели до злоупотреба с власт от длъжностни лица на високо ниво в службите и трябва да се потърси отговорност за това, каза още той.

Относно случая в Лясковец, ген. Атанасов е категоричен, че става въпрос за много ниска компетентност на тези, които са ръководили операцията и много голяма самонадеяност от тяхна страна. Той обясни, че вчерашното изслушване на главния секретар на МВР е било закрито, защото част от документите имат гриф за класифицирана информация. По думите му, това е стара практика в българските служби - да се засекретява щяло и нещяло.
„Абсурд е да се използва специализираният отряд. Едно лице се е барикадирало и ти да хвърлиш отряда срещу него", посочи Атанасов и добави, че „крепостта е трябвало да бъде превзета с хитрост".
Според него грешното решение е взето от главния секретар Светлозар Лазаров, който е подписал заповедта за отряда и е утвърдил плана.

Атанасов изтъкна, че най-скандалното е, че по време на втората дисциплинарна проверка, разпоредена от служебния министър Йордан Бакалов, главният секретар е отказал да се срещне със създадената по случая комисия, като е обяснил, че там, където е трябвало, е дал обяснение. Шефът на вътрешната комисия определи поведението на Лазаров като неподчинение, за което се предвижда дисциплинарна отговорност, дори уволнение.
Въпросът за Лясковец е повдигнат отново в комисията, защото има много жалби, включително и от майката на Шарков, която иска да се създаде специална анкетна комисия, която да се занимае със случая.