Зелената енергия ще се продава на свободния пазар?

Най-доброто от печата

06-02-2015, 06:47

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От догодина махат регулираните цени на тока за бита и бинеса

Всички фотоволтаици, ветрови генератори, централи на биомаса и вецове ще трябва да продават еленергията си на свободния пазар и повече няма да се товарят потребителите в България с още по-скъпи добавки към тока.Това ще стане, ако бъдат приети предложените поправки в Закона за енергетиката. Според предложенията, внесени вчера от депутати на ГЕРБ, ще се сложи край на изкупуването на скъп ток от нови ВЕИ централи. Подготвя се и премахването на преференциалните цени, тъй като България си е изпълнила задължението за зелена енергия още в края на 2013 г. и не е длъжна да изкупува тока им. Тази мярка влиза в сила от деня, в който тези промени бъдат публикувани в "Държавен вестник".

Изключение се прави само за фотоволтаиците на покривите и за тока от животински торове. ВЕИ-тата, които вече са присъединени, ще продължат да ползват преференциалните цени, тъй като имат договори. Това е една от мерките, за да не се разширява дупката в НЕК, която е към 800 млн. лв. на година. В закона ще бъде записано още, че парите от квотите за въглероден двуокис отиват за компенсиране на високите цени на възобновяемите източници. На година те са към 250 млн. лв., пише „24 часа" ,като цитира председателя на енергийната комисия в НС Делян Добрев.

Агенцията за държавна финансова инспекция ще има право всяка година да проверява всички производители, чиято еленергия се изкупува на преференциални цени. Досега се правеха ревизии само на държавната енергетика. Текст в проектозакона позволява на ревизорите да влизат и в частните централи, за да установят дали разходите, които те обявяват в ДКЕВР, са реални.

Предвижда се контрол на топлофикациите и заводските централи. Електроенергийният системен оператор и електроразпределителните дружества ще бъдат задължени да наблюдават в реално време дали производството на топлинна енергия отговаря на производството на ток. Защото топлофикации през лятото произвеждали предимно ток. Освен това те заявявали работа за по-малко часове в ДКЕВР, за да вземат по-висока цена на еленергията, а след това се оказвало, че работят повече. Така, вместо да получават общо 500 млн. лв. за еленергията, вземали 600 млн.

От догодина пък се премахват регулираните цени за бита и малкия бизнес, каза Добрев. Това ще стане с промени в закона, които ще бъдат направени до средата на годината. Според него има съмнения за ТЕЦ-ове, които правят повече ток, отколкото топлина. Ще се плаща самоколичеството, определено от ДКЕВР като лимит за година.

Променят се и още текстове с цел да се запуши финансовата дупка. „ Там трябва краткосрочно да направим няколко неща. Ще се опитаме максимално да свием дефицита, който е между 600 и 800 млн. лв., понеже регулираният пазар продължава да намалява, тъй като все повече малки фирми излизат на свободния пазар", смята Добрев и уточни, че сепредлагат законодателни мерки. Едната е да се използва цялата сума от квотата въглеродни емисии за покриване на този дефицит, тя е към 250 млн. лв. Имаме предложение за мерене на топлинния товар във всяка когенерация, за да докажат, че са високоефективни, и ограничение за еленергия, която се изкупува на преференциални цени. Имаме съмнения за тецове, които произвеждат повече електричество, отколкото топлинна енергия. Ще им се изкупува само еленергия, която е определила ДКЕВР, за тази година е за 500 млн. лв., останалата да я продават, където искат.

„Микс в по-дългосрочен план изобщо няма да има. С промяна в Закона за енергетиката в средата на годината трябва да въведем пълна либерализация на енергийния пазар. Целта ни е до края на годината да няма микс," смята депутатът по отношение на това кога ще се либерализира пазарът на еленергия. Той уточни, че ще стартира енергийна борса и то не да се продават на нея излишъци, а по-скоро цялото количество енергия да минава през нея, така както е в Румъния.

Предложените промени взакона предвиждат и завишаванена санкциите към електроразпределителните дружества, от 20 000 до 1 млн. лв., на- от 200 000 до 1 млн. лв.