Румен Петков настоява да бъде осветена разработката „Червеи"

Политика

08-02-2015, 15:56

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Заседания на АБВ също били подслушвани и давани на медии

Секретната разработка „Червеи" на ДАНС за подслушване и проследяване, насочена към по-ярките протестиращи срещу кабинета „Орешарски", е удар по държавността. Това заяви в предаването „Събуди се" по Нова телевизия зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той коментира, че съмнение за наличието на подобна операция на Агенцията няма и бе категоричен, че поне три обстоятелства по темата трябва да бъдат извадени на светло и това е работа на ресорната парламентарна комисия и на МВР. „Първо – кой е инициаторът, второ – каква е мотивацията и трето – способите, които са използвани. И в рамките на използваните способи – кръгът хора, които са били контролирани. Защото това ни връща във времената отпреди 1989 година", обясни Петков. Той добави, че извън твърденията на „Протестна мрежа", до него също са достигали сигнали за следене и подслушване и посочи конкретна ситуация. „Аз съм давал пример с наши заседания на ПП АБВ, които изтичаха в някои средства за масова информация онлайн, почти в момента на провеждане на заседанието. И съм имал разговори тогава, с общото решение на ръководството на партията, и с министъра на вътрешните работи, и с шефа на ДАНС – те категорично отрекоха, разбира се". Според Петков инициатори на въпросното следене са регламентираните по закон - МВР или ДАНС, а технически изпълнител – СДОТО или Националната служба за подслушване и проследяване.

Зам.-председателят на АБВ е категоричен, че технически е напълно възможно стотици българи да бъдат следени в продължение на година. И ако такова следене е било извършвано, архив за това трябва да съществува и в момента, ако не е бил унищожен. Според Петков давността за пазене на събраната информация от разработката не е отминала, но ако архивите, събрани от СРС-тата в рамките на „Червеи" са били ликвидирани, то това е направено в разрез със закона.

Румен Петков коментира, че в така създалата се ситуация, трябва да се ползват текстове от конституцията, които се отнасят до правата на гражданите, държавата и държавността и да се премине към действия от страна на прокуратурата. „Иначе оставаме с впечатлението, че всеки може да използва службите за безчинство върху правата и свободите на българските граждани", заключи зам.-председателят на АБВ.